B12-vitamiinia ei ole kasvisperäisissä ruoassa lainkaan

Vegaanin tai tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavan tulee huolehtia säännöllisestä ja riittävästä B12-vitamiinin saannista, sillä vitamiinia saadaan luonnostaan riittävästi vain eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, kalasta, kananmunasta ja maidosta. Vastoin yleistä uskomusta idut, tempe ja merilevät eivät sisällä B12-vitamiinia. Ne sisältävät lähinnä B12-vitamiinin analogeja, joilla ei ole biologista aktiivisuutta ihmiskehossa ja jotka estävät aktiivisen B12-vitamiinin toimintaa kehossa. Poikkeuksena vain nori-merilevä (Porphyra tenera), mutta kuivaus tuhoaa senkin sisältämän B12-vitamiinin. Suuren jodipitoisuutensa vuoksi merilevävalmisteita ei myöskään suositella runsaaseen käyttöön.

Täydennä vegaaniruokavaliota aina B12-vitamiinilla

B12-vitamiinia on lisätty moniin vegaaniruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, kuten kasvijuomiin ja -jugurtteihin. Täydennetyissä elintarvikkeissa esiintyvä B12-vitamiini on aina mikrobien tuottamaa, eli sitä ei ole eristetty lihasta tai muista eläinkunnan tuotteista ja sopii siis vegaaneille. Kasvisperäisestä ruoasta B12-vitamiinia ei saa.

Vegaaniliitto ohjeistaa noudattamaan yhtä seuraavista ohjeista säännöllisesti riittävän B12-vitamiinimäärän turvaamiseksi:

  1. Käytä täydennettyjä elintarvikkeita 2-3 kertaa päivässä saadaksesi ainakin 3 μg vitamiinia TAI
  2. Syö päivittäin yksi B12-vitamiinitabletti sisältäen vähintään 10 μg vitamiinia TAI
  3. Ota kahdesti viikossa vähintään 1000 μg annos vitamiinia ravintolisänä.

Helpoin tapa varmistaa riittävä vitamiinin saanti on ottaa päivittäin laadukas ja hyvänmakuinen ravintolisävalmiste, kuten Vita B12 1 mg. Vita B12 on täysin kotimainen eikä siinä ole eläinperäisiä raaka-aineita.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.