B12-vitamiini vaikuttaa muistiin, oppimiseen ja ongelmanratkaisuun

B12-vitamiini, eli kobalamiini, eroaa monella tavalla muista B-vitamiineista. Sitä saadaan riittävästi vain eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, kalasta, kananmunasta ja maidosta. B12-vitamiini on hermostovitamiini joka edistää normaaleja hermostollisia ja psykologisia toimintoja. Psykologiset toiminnot ovat kognitiivisia liittyen muistiin, keskittymiseen, oppimiseen ja ongelmanratkaisuun. B12-vitamiinia tarvitaan solujen jakautumisessa ja veren punasolujen muodostuksessa. Siksi vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa anemiaa.

Lisääntynyt tarve ikääntyneillä, vegaaneilla ja tiettyjen lääkkeiden käyttäjillä

B12-vitamiinin puutteesta voi kärsiä vuosia huomaamattaan. Mahdollisia merkkejä puutoksesta ovat esimerkiksi anemia ja siihen liittyvät uupumuksen ja hengästymisen kaltaiset vaikeudet tai kihelmöinti ja tunnottomuus ääreishermostossa, kuten sormenpäissä.  B12-vitamiinin riittävään saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota seuraavissa tapauksissa:

  1. Jos olet yli 50-vuotias: B12-vitamiinin imeytyminen elimistöön ruoasta heikkenee iän myötä. Yli 55-vuotiaiden olisi hyvä tarkistuttaa B12-vitamiinitasonsa säännöllisesti.
  2. Olet vegaani tai noudatat tiukkaa kasvisruokavaliota: B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta ja maitotuotteista. Kasvikset eivät sisällä B12-vitamiinia, joten erillinen ravintolisä on tarpeen.
  3. Juot säännöllisesti alkoholia vaikkapa ruokajuomana: Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti maksaan varastoituvan B12-vitamiinin tasoon.
  4. Sairastat diabetesta tai epilepsiaa, ja sinulla on näihin jatkuva lääkitys: Diabeteksen hoidossa yleisesti käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa B12-vitamiinin puutosta. Vitamiinin puutos voi liittyä myös imeytymishäiriöön, joka voi syntyä esimerkiksi autoimmuunitaudin yhteydessä.
  5. Käytät närästyslääkkeitä: Haponestolääkkeiden käyttö voi estää B12-vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinia saa riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää eläinkunnan tuotteita. Tarvittaessa voidaan käyttää vitamiinitabletteja kuten Vita B12 -ravintolisävalmistetta. Mikäli epäilee puutosta, on hyvä käydä tarkistuttamassa B12-vitamiinitaso lääkärin vastaanotolla.

B12 ja foolihappo tarvitsevat toisiaan

Foolihappo (folaatti) on B-ryhmän vitamiini, jota saadaan vain kasviksista, erityisesti tummanvihreistä kaaleista, pinaatista ja salaateista. Vitamiini tuhoutuu herkästi ruuanvalmistuksen aikana.

Foolihapon ja B12-vitamiinin aineenvaihdunta on kytkeytynyt toisiinsa, sillä B12-vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi elimistössä toimivaan muotoon. Foolihapolla on tärkeä osuus punaisten verisolujen lisääntymisessä, kasvussa sekä ruoansulatuskanavan, erityisesti suolinukan hyvinvoinnissa. Folaatti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää normaaleja psykologisia toimintoja.

Päivittäinen tarve on pieni

Aikuisen päivittäinen B12-vitamiinin tarve on vain 2 mikrogrammaa. Vita B12- ja Vita B12 + foolihappo -valmisteissa on 1 mg (1000 mikrogrammaa) B12-vitamiinia. Korkeiden vitamiinipitoisuuksien on todettu olevan tehokas apu anemiaan ja yliannostuksesta ei ole todettu olevan haittaa. B12 imeytyy hyvin suun limakalvoilta ja imeskeltävä tabletti sopiikin erityisesti niille, joilla B12 vitamiinin imeytyminen suolesta on heikentynyt. Hyvänmakuinen tabletti on miellyttävä nauttia päivittäin.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.