B12-vitamiinia ei ole kasvisperäisissä ruoassa lainkaan
Vegaanin tai tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavan tulee huolehtia säännöllisestä ja riittävästä B12-vitamiinin saannista, sillä vitamiinia saadaan luonnostaan riittävästi vain eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, kalasta, kananmunasta ja maidosta. Vastoin yleistä uskomusta idut, tempe ja merilevät eivät sisällä B12-vitamiinia. Ne sisältävät lähinnä B12-vitamiinin analogeja, joilla ei ole biologista aktiivisuutta ihmiskehossa ja jotka estävät aktiivisen B12-vitamiinin toimintaa kehossa. Poikkeuksena vain nori-merilevä (Porphyra tenera), mutta kuivaus tuhoaa senkin sisältämän B12-vitamiinin. Suuren jodipitoisuutensa vuoksi merilevävalmisteita ei myöskään suositella runsaaseen käyttöön.
Täydennä vegaaniruokavaliota aina B12-vitamiinilla
B12-vitamiinia on lisätty moniin vegaaniruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, kuten kasvijuomiin ja -jugurtteihin. Täydennetyissä elintarvikkeissa esiintyvä B12-vitamiini on aina mikrobien tuottamaa, eli sitä ei ole eristetty lihasta tai muista eläinkunnan tuotteista ja sopii siis vegaaneille. Kasvisperäisestä ruoasta B12-vitamiinia ei saa.
Vegaaniliitto ohjeistaa noudattamaan yhtä seuraavista ohjeista säännöllisesti riittävän B12-vitamiinimäärän turvaamiseksi:
- Käytä täydennettyjä elintarvikkeita 2-3 kertaa päivässä saadaksesi ainakin 3 μg vitamiinia TAI
- Syö päivittäin yksi B12-vitamiinitabletti sisältäen vähintään 10 μg vitamiinia TAI
- Ota kahdesti viikossa vähintään 1000 μg annos vitamiinia ravintolisänä.
Helpoin tapa varmistaa riittävä vitamiinin saanti on ottaa päivittäin laadukas ja hyvänmakuinen ravintolisävalmiste, kuten Vita B12 1 mg. Vita B12 on täysin kotimainen eikä siinä ole eläinperäisiä raaka-aineita.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.