Vegansk kost innehåller ingen vitamin B12

Vegan eller strikt vegetarisk kost ska beakta och säkra ett regelbundet intag av vitamin B12, eftersom vitaminen naturligt endast finns i animaliskt baserade produkter, som kött, fisk, ägg och mjölk. Tvärtemot vad som tidigare trotts innehåller tamp och alger inte vitamin B12. De innehåller i huvudsak analoga av vitamin B12 som inte har biologisk aktivitet i kroppen och som hämmar aktiviteten av aktiv vitamin B12 i kroppen. Enda undantag är nori alger (Porpyra tenera), men vid torka förstörs vitamin B12 innehållet däri, På grund av dess höga iodine innehåll, så rekommenderas inte alger för regelbunden användning.

Komplettera alltid din vegan kost med vitamin B12

Vitamin B12 har adderats till manga produkter som passar vegan kost, såsom grönsaksjuicer och hybrider. Vitamin B12 i hälsokost är alltid producerad av bakterier, därmed inte isolerad till kött eller annan animalisk föda och är därför passande för veganer. Vitamin B12 kan inte erhållas i vegetarisk kost.

Det lättaste sättet att säkra adekvat intag är att ha ett dagligt högt kvalitativt och smakrikt tillskott som Vita B12 1 mg.